nevroendokrin kreft

Nevroendokrine celler

Det endokrine systemet er sammensatt av nevroendokrine celler som kan bli funnet i åndedretts- og fordøyelseskanalene (GI). Åndedrettskanalen inkluderer luftrørets forgreninger og lungene. Fordøyelseskanalen starter ved munnen og ender ved rektum.

tynntarm net

Nevroendokrine celler, Illustrasjon fra Wikipedia(4)

Nevroedokrine svulster (NET) kan oppstå i mange av kroppens organer, men er oftest lokalisert i tarm eller lunge. De forskjellige typer celler som kan gi opphav til NET er tilstede i endokrine kjertler og er diffust fordelt i hele kroppen, oftest Kulchitsky celler eller i Enterochromaffin-lignende celler, som er relativt mer vanlig i gastrointestinal og lunge-systemet. Nevroendokrine celler er også lokalisert i indresektoriske kjertler slik som i binyrekjertlene, og i hypofysen (4).

NET omfatter visse svulster i mage-tarmkanalen og i bukspyttkjertelens øyceller (langerhanske øyer), visse thymus og lungesvulster, og medullært carcinom i parafollicular cellene i skjoldbruskkjertelen. Svulster med lignende cellulære egenskaper i hypofysen, parathyroid, og binyremarghyperfunksjon kjertler er noen ganger inkludert eller ekskludert.

Nevroendokrine celler kan også bli funnet i eggstokkene og testiklene (3). Les mer i diagnoser her ....

 

NET-kreft

NET-kreft utvikler seg når disse spesialiserte cellene endrer sin sammensetning som får dem til å dele seg opp ukontrollerbart og gro til en unormal vevsmasse (svulst).

Hvordan NET-kreft blir dannet er fortsatt ikke fullstendig forstått (3). NET-kreft oppstår på samme måte som ved alle typer av kreft ved at celler formerer seg raskt i kroppen. Normale celler i kroppen deler seg på en kontrollert måte, men med kreft er det oppstått feil i reguleringssignalet. Dette fører til dannelse av unormale celler, som raskt deler seg og dette resulterer i dannelse av svulst.

 

Primærsvulst og metastaserDet stedet hvor en NET-kreft forekommer først blir kalt det primære området (primærsvulst). Celler fra primærsvulsten kan spre seg gjennom kroppen via blodårer og lymfeårer. Hvis disse cellene fortsette å vokse på et annet sted, kalles dette en spredning (metastase). Det er imidlertid store forskjeller i malignitetsgrad (hvor aggresiv) på svulster i samme organ fra pasient til pasient. Mens noen svulster er benigne (god artet) med knapp målbar vekst fra år til år, kan andre være hurtigvoksende og respondere svært dårlig på behandling(1).

 De mest vanlige stedene for metastaser er lever, skjelettet og lymfekjertlene. Metastaser kan også forekomme i hodet, men dette er veldig sjeldent (1,5 - 5%) (5)

    

Familiær NET-kreft

De fleste NET-kreft typer skjer uten noen form for arvelige lenker. I noen sjeldne tilfeller er NET-kreft tilstede som del av et familiær endokrin kreftsyndrom slik som MEN1, MEN2, neurofibromatosis type 1 eller Von Hippel Lindau syndrom (3). Les mer i MEN her....

Studier viser at det er en undergruppe av tynntarms NET (en familie gruppe), som er arvelig. Dette er meget sjeldent. Arvelig tynntarms NET/carcinoid er ikke blitt anerkjent, og genetiske faktorer er ikke blitt identifisert (2015) (6). 

 

Mer informasjon

  • Kreftlex(1)
  • Nevroendokrin kreft - Informasjonshefte til pasienter og pårørende(2)
  • The International Neuroendocrine Cancer Alliance (INCA), NET Cancer Day(3)
  • Wikipedia, Neuroendocrine Tumor(4)
  • A Hereditary Form of Small Intestinal Carcinoid Associated With a Germline Mutation in Inositol Polyphosphate Multikinase (6)

   

Kilder:

(1) Kreftlex http://kreftlex.no/no/Nevroendokrin-kreft.aspx 
(2) Nevroendokrin kreft - Informasjonshefte til pasienter og pårørende http://www.carcinor.no/images/......
(3) NET Cancer Day http://netcancerday.org/learn-more/what-is-net-cancer
(4) Wikipedia, Neuroendocrine Tumor http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroendocrine_tumor 
(5) Primary Neuroendocrine Tumor in Brain http://www.hindawi.com/journals/crinm/2014/295253/
(6) Study from National Institutes of Health (USA) http://www.gastrojournal.org/article....

   

Informasjon om nevroendokrin kreft som CarciNor deler er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos autorisert helsepersonell.


CarciNor
Postboks 11 Kjelsås
0411 Oslo

Tlf. 21 420 680

post(a)carcinor.no

 

  NetVerket 2 2015  

NETverket

CarciNors medlemsblad
Tilsendes fritt til alle medlemmer 
Bli medlem >>

   CarciNor er anerkjent av:Anerkjent