Insulinoma

Insulinoma er en av de vanligste nevroendokrine svulster i bukspyttkjertelen. Insulinoma innebærer at beta-cellene i bukspyttkjertelen utvikler seg til svulster.

bukspytt1

Disse svulstene fører til en overflødig produksjon av insulin. Høye insulin nivåer forårsaker lavt blodsukker. De oppstår vanligvis som enkle, små svulster hos voksne og er svært sjelden hos barn. De fleste barn med hyperinsulinisme har flere områder av overaktiv insulin-utskillende celler i bukspyttkjertelen i stedet for en enkelt svulst. De fleste insulinomer er godartede, bare 5 til 10 prosent er kreft.

Personer med MEN 1 (multippel endokrin neoplasi type 1) er i faresonen for å utvikle insulinomer. De typiske symptomene er relatert til utvikling av lavt blodsukker og inkluderer tretthet, svakhet, skjelvinger og sult. Det lave nivåer av sukker i blodet kan også føre til besvimelse, kramper og koma.

Kirurgi er den vanlige behandling for insulinoma. Kirurgisk fjerning av svulsten er første valget for behandling. Mer enn 90% av pasientene vil ikke kreve noen ytterligere behandling etter fjerning av svulsten. Det kan ved noen tilfeller være mer enn en svulst.(4)

 

Mer informasjon

  • Nevroendokrin kreft - Informasjonshefte til pasienter og pårørende(1)
  • Neuroendocrine tumours, Department of Metabolic Medicine, Imperial College London(2)
  • NETipedia, Understanding NETs(3)

 

Kilder:

(1) Nevroendokrin kreft - Informasjonshefte til pasienter og pårørende http://www.carcinor.no/images/stories/.....
(2) Neuroendocrine tumours, Department of Metabolic Medicine, Imperial College London http://erc.endocrinology-journals.org/content/11/1/1.full.pdf
(3) NETipedia, Understanding NETs http://www.netipedia.org/
(4) University of Wisconsin Dep. of surgery http://www.surgery.wisc.edu/specialties/endocrine-surgery/conditions-and-procedures/gastrointestinal-neuroendocrine-tumors-net/

  

Informasjon om nevroendokrin kreft som CarciNor deler er utelukkende av generell karakter og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos autorisert helsepersonell.


CarciNor
Postboks 11 Kjelsås
0411 Oslo

Tlf. 21 420 680

post(a)carcinor.no

 

  NetVerket 2 2015  

NETverket

CarciNors medlemsblad
Tilsendes fritt til alle medlemmer 
Bli medlem >>

   CarciNor er anerkjent av:Anerkjent